Ciondola Soave Classico Superiore DOCG 750ml
Kód: 9067Podrobný popis
Svetlé víno slamovo žltej farby so zlatými odtieňmi.
Vo vôni vládnu elegantné tóny hrušky, jablka, dule, čerstvej mandle a šalvie, pridáva sa aj kvet agátu. Ciondola Soave Superiore je víno svieže, voňavé, s vyváženou chuťou s jemným mandľovým nádychom.
Hrozno sa podrobí krátkemu prirodzenému polosušeniu na viniči. Potom sa celé strapce lisujú jemným stlačením, kým sa gravitačne neusadia počas 24 až 48 hodín, po čom nasleduje fermentácia. Víno dozrieva približne 12 mesiacov v nádržiach z nehrdzavejúcej ocele.
Ciondola Soave Superiore dobre dopĺňa rybie pokrmy a skvelé je k predjedlám alebo občerstveniu.
Garganega je stredne veľké hrozno s hrubou a pevnou kožou, so strapcami dlhými 20-25 cm, s vysokou kyslosťou, dobrou štruktúrou, s množstvom minerálov pochádzajúcich zo sopečnej pôdy. Je to najznámejšia odroda bieleho hrozna, ktorá sa používa na výrobu Soave a Gambellara v severnom Taliansku. V prvých rokoch 21. storočia však profilovanie DNA odhalilo, že ide o tú istú odrodu ako Grecanico Dorato, oporný bod viníc na Sicílii.
Veneto a Sicília, oddelené talianskou plnou dĺžkou 600 míľ, sú kolektívne domovom viac ako 11 000 ha (27 000 akrov) viniča Garganega, čím sa odroda stáva jednou z najrozsiahlejších v Taliansku. Bez ohľadu na to, z ktorého konca Talianska pochádza, klasické víno Garganega sa vyznačuje vôňou broskyňového kvetu, mandle, marhule a pečených zlatých jabĺk. Pestovatelia Garganegy oceňujú veľkorysé výnosy odrody a voľnú štruktúru strapcov, ktorá zvyšuje ventiláciu a znižuje riziko plesňového ochorenia. Práve táto vlastnosť je tiež výhodou, pokiaľ ide o sušenie hrozna na výrobu sladkých nápojov.
Garganega má miernu kyslosť, elegantný parfum a vysokú koncentráciu aromatických zlúčenín. Lokalizovaná prestíž Garganegy je najzreteľnejšia v klasickej zóne Soave, kde sú vinohrady venované takmer výlučne tejto jedinej odrode. To je jadro kvality Soave, kde sa uchovávajú najsilnejšie tradície a vyrábajú sa tu takmer všetky najlepšie vína Soave.
Hrozno sa podrobí krátkemu prirodzenému polosušeniu na viniči. Potom sa celé strapce lisujú jemným stlačením, kým sa gravitačne neusadia počas 24 až 48 hodín, po čom nasleduje fermentácia. Víno dozrieva približne 12 mesiacov v nádržiach z nehrdzavejúcej ocele.
Ciondola Soave Superiore dobre dopĺňa rybie pokrmy a skvelé je k predjedlám alebo občerstveniu.
Garganega
Veľmi starú odrodu viniča spomína už v 13. storočí Petrus de Crescentiis (1230-1320).Garganega je stredne veľké hrozno s hrubou a pevnou kožou, so strapcami dlhými 20-25 cm, s vysokou kyslosťou, dobrou štruktúrou, s množstvom minerálov pochádzajúcich zo sopečnej pôdy. Je to najznámejšia odroda bieleho hrozna, ktorá sa používa na výrobu Soave a Gambellara v severnom Taliansku. V prvých rokoch 21. storočia však profilovanie DNA odhalilo, že ide o tú istú odrodu ako Grecanico Dorato, oporný bod viníc na Sicílii.
Veneto a Sicília, oddelené talianskou plnou dĺžkou 600 míľ, sú kolektívne domovom viac ako 11 000 ha (27 000 akrov) viniča Garganega, čím sa odroda stáva jednou z najrozsiahlejších v Taliansku. Bez ohľadu na to, z ktorého konca Talianska pochádza, klasické víno Garganega sa vyznačuje vôňou broskyňového kvetu, mandle, marhule a pečených zlatých jabĺk. Pestovatelia Garganegy oceňujú veľkorysé výnosy odrody a voľnú štruktúru strapcov, ktorá zvyšuje ventiláciu a znižuje riziko plesňového ochorenia. Práve táto vlastnosť je tiež výhodou, pokiaľ ide o sušenie hrozna na výrobu sladkých nápojov.
Garganega má miernu kyslosť, elegantný parfum a vysokú koncentráciu aromatických zlúčenín. Lokalizovaná prestíž Garganegy je najzreteľnejšia v klasickej zóne Soave, kde sú vinohrady venované takmer výlučne tejto jedinej odrode. To je jadro kvality Soave, kde sa uchovávajú najsilnejšie tradície a vyrábajú sa tu takmer všetky najlepšie vína Soave.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Pridať komentár