Rosso di Montalcino DOC 750ml
Kód: 9065Podrobný popis
Červené víno hlbokej rubínovej farby.
Dominantou vína je jeho ovocná vôňa s osviežujúcim podtónom sušených fialiek a ľahkým balzamikovým nádychom. Chuť je na podnebí bohatá a kompaktná s ušľachtilými tanínmi, ktoré zaplňujú podnebie značnou hustotou a pevnosťou.
Hrozno Sangiovese (Brunello), z ktorého je Rosso di Montalcino vyrobené, dozrieva 6-7 mesiacov v dubových sudoch Allier a 3 mesiace starne vo fľaši.
Rosso di Montalcino je vo všeobecnosti výborný aperitív, no výborne páruje grilované červené mäso.
Vinič Sangiovese, ktorého názov sa odvodzuje z latinského Sanguis Jovis - „krv Jupitera“, je klasická toskánska odroda známa už v 16. storočí (ale datuje sa až do doby rímskeho vinárstva). Nedávne profilovanie DNA od José Vouillamoza z Istituto Agrario di San Michele all´Adige naznačuje, že predkovia Sangiovese sú Ciliegiolo a Calabrese Montenuovo. Prvá je známa ako starobylá odroda z Toskánska, druhá je takmer zaniknutá pamiatka z Kalábrie. Existuje najmenej štrnásť klonov Sangiovese, z ktorých je Brunello jedným z najuznávanejších. Mladé hrozno Sangiovese má čerstvú ovocnú príchuť jahody s trochou pikantnosti, ale ľahko si preberie dubové, dokonca dechtové príchute, keď starne v sudoch. Hoci Sangiovese nie je tak aromatické ako iné odrody červeného vína, často má chuťový profil kysnutých červených čerešní so zemitými arómami a čajovými lístkami. Vína vyrobené zo Sangiovese majú zvyčajne stredne veľké taniny a vysokú kyslosť.
Hrozno Sangiovese (Brunello), z ktorého je Rosso di Montalcino vyrobené, dozrieva 6-7 mesiacov v dubových sudoch Allier a 3 mesiace starne vo fľaši.
Rosso di Montalcino je vo všeobecnosti výborný aperitív, no výborne páruje grilované červené mäso.
Vinič Sangiovese, ktorého názov sa odvodzuje z latinského Sanguis Jovis - „krv Jupitera“, je klasická toskánska odroda známa už v 16. storočí (ale datuje sa až do doby rímskeho vinárstva). Nedávne profilovanie DNA od José Vouillamoza z Istituto Agrario di San Michele all´Adige naznačuje, že predkovia Sangiovese sú Ciliegiolo a Calabrese Montenuovo. Prvá je známa ako starobylá odroda z Toskánska, druhá je takmer zaniknutá pamiatka z Kalábrie. Existuje najmenej štrnásť klonov Sangiovese, z ktorých je Brunello jedným z najuznávanejších. Mladé hrozno Sangiovese má čerstvú ovocnú príchuť jahody s trochou pikantnosti, ale ľahko si preberie dubové, dokonca dechtové príchute, keď starne v sudoch. Hoci Sangiovese nie je tak aromatické ako iné odrody červeného vína, často má chuťový profil kysnutých červených čerešní so zemitými arómami a čajovými lístkami. Vína vyrobené zo Sangiovese majú zvyčajne stredne veľké taniny a vysokú kyslosť.
Odroda: Sangiovese
Oblasť: Montalcino
Enológ: Andrea Machetti, Maurizio Castelli
Teplota podávania: 18-20°C
Alkohol: 14%
Oblasť: Montalcino
Enológ: Andrea Machetti, Maurizio Castelli
Teplota podávania: 18-20°C
Alkohol: 14%
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Pridať komentár